Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2012. Május 29. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Van, aki előtt pénzzel tisztelegnek

Van, aki előtt pénzzel tisztelegnek

Az uralkodó képmásával díszített tízfontos bankjegyek kibocsátásával ünnepli II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját a Royal Bank of Scotland (RBS).

A húszmillió font értékben (7,5 milliárd forint) kibocsátott tízfontos bankjegyeken az uralkodó négy portréja látható az 1940-es évekből egészen a 21. századig. Az előző héten forgalomba került speciális szériaszámmal ellátott bankjegyek egy részét különböző szervezetek és intézmények között osztották szét.

Támogatásban részesült egyebek között a skót fiatalok üzleti vállalkozásait segítő Prince's Scottish Youth Business Trust, a szegénység és az igazságtalanság ellen küzdő Oxfam nevű nemzetközi szervezet, a Skót Nemzeti Múzeum, a Skót Rögbi Egyesület és egy gyermekeket segítő alapítvány.

A bankjegyekre az uralkodó gyémántjubileumi jótékonysági alapítványának (Queen's Diamond Jubilee Charity Trust) támogatását célzó, az év későbbi részére tervezett árverésen is lehet licitálni.

A Royal Bank of Scotland bocsátott ki elsőként olyan bankjegyet, amelyet brit uralkodó képmása díszített, méghozzá rögtön az alapításának évében, 1727-ben, I. György uralkodása idején. A Bank of England ezzel szemben csak 1960-ban bocsátott ki először uralkodói portréval díszített bankjegyet.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.