Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2015. Május 28. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Újra kiadták Sztálin, Roosevelt és Churchill második világháborús levelezését

Újra kiadták Sztálin, Roosevelt és Churchill második világháborús levelezését

Újra kiadták Sztálin, Roosevelt és Churchill második világháborús levelezését Oroszországban.

A kétkötetes kiadványt szerdán mutatták be a moszkvai külügyminisztériumban.

Szergej Lavrov tárcavezető emlékeztetett arra, hogy már 1950-ben felmerült a levelezés megjelentetésének ötlete, de az csak 1957-ben vált valóra. Az akkori munkát a későbbiekben több új kiadás követte. "A Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO) professzorainak munkája azonban lehetővé teszi, hogy másképp tekintsünk a szövetséges hatalmak vezetőire és jobban megértsük lépéseik indokait a második világháborús háttérben" - mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter kijelentette: "a második világháborús szövetségesi szellem azt erősíti, hogy sürgős szükség van az erők egyesítésére az előttünk álló kihívásokra és veszélyekre adandó közös válaszok keresésében, az őszinte és becsületes együttműködés érdekében."

A kétkötetes levelezés Vlagyimir Pecsatnovnak, a történettudomány doktorának, a MGIMO Európa és Amerika országai történelme és politikája tanszéke vezetőjének irányítása alatt készült. Szerzőtársa Iszkander Magagyejev professzor. A kutatók több mint ötezer korábban titkosított dokumentumot dolgoztak fel az orosz külügyminisztérium gyűjteményéből, az orosz elnöki külpolitikai archívumból, valamint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia levéltáraiból.

Számos dokumentumot most először tettek közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.