Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2017. Január 20. 12:47, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több térségben is veszélyes vagy egészségtelen a levegő

Több térségben is veszélyes vagy egészségtelen a levegő

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt három település levegőjét egészségtelennek, három másikét veszélyesnek minősítette pénteken az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján felhívta a figyelmet, hogy a szél mérséklődése és a hőmérséklet csökkenése miatt a mérőállomással megfigyelt települések többségén romlott a levegőminőség.

A levegő szálló por tartalma Salgótarjánban, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is átlépte a riasztási küszöböt, ezért (piros) veszélyes minősítést kapott a levegő-egészségügyi helyzet. Az OKK térképén Dorogot, Esztergomot és Miskolcot jelölték az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel.

Emellett tizenhat települést, köztük a fővárost a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az érintett településeken élőknek azt ajánlják, hogy lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást most kerüljék.

Az előrejelzés szerint a hétvégén marad a hideg idő, mérsékelt marad a légmozgás, és többfelé köd, ónos szitálás is várható.

Címkék: levegő, szálló por, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.