Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2017. Január 12. 10:39, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több helyen egészségtelen és rossz a levegő az országban

Több helyen egészségtelen és rossz a levegő az országban

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el csütörtökön Salgótarjánban, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja kedden és szerdán meghaladta a küszöbértéket - közölte a városháza az MTI-vel.

Mint írták, kedden köbméterenként 103,7, szerdán 111,6 mikrogramm volt a mért érték. A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm/köbméter.

Fekete Zsolt polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe.

Elrendelte a városvezető az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az OKK honlapján olvasható adatok szerint csütörtökön veszélyes a levegő minősége Salgótarjánon kívül Miskolcon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Egészségtelennek minősítették a levegőt Budapesten, Dorogon, Egerben és Szolnokon. A kifogásolt kategóriába sorolták a levegőt tizenkét településen: Ajkán, Debrecenben, Dunaújvárosban, Esztergomban, Győrben, Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán, Százhalombattán, Tatabányán, Tökölön, Vácon és Várpalotán.

Címkék: levegő, szálló por, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.