Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2014. December 10. 06:45, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Római kori használati eszközök kerültek átadásra a Magyar Nemzeti Múzeum részére

Római kori használati eszközök kerültek átadásra a Magyar Nemzeti Múzeum részére

A közeli Alsóhetényben udvarrendezés közben több vashulladék között vették észre a régi korból származó tárgyakat.

Római kori használati eszközök kerültek átadásra november 24-én hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum részére, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.
A közeli Alsóhetényben udvarrendezés közben több vashulladék között vették észre a régi korból származó tárgyakat. Kovacsik Zoltán helytörténész megnézte azokat, rögtön tudta, hogy a különböző funkciójú tárgyak, eszközök a római korból valók. Értesítette Dr. Tóth Endre régész- egyetemi oktatót a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetőjét, és Mráv Zsoltot a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgató helyettesét, akik városunkba utaztak, hogy átvegyék a tárgyakat.
Ahogy a szakemberektől megtudtuk nagy ritkaságnak számít a teljesen ép állapotban fellelt nyeles serpenyő (belső felén parázs hamujával!), melynek későbbi vizsgálata annak használatáról sok mindent elárulhat. Eddig csak a ságvári ásatásnál került elő egy kisebb méretű darab, de törött, korrodáltabb állapotban, így ez a korábbi lelet is igazolja a mostani darab jelentőségét.
Ezenkívül igen jó állapotú mezőgazdasági eszközök, feltehetően két csoroszlya, jó állapotú szépen ívelt kések penge részei, illetve egyéb használati tárgyak is „mustrára” kerültek a Nemzeti Múzeumba kerülésük előtt.
A tárgyakkal kapcsolatos jövőben esedékes különböző szakértői vizsgálatok eredményeiről, a restaurálásuk utáni állapotukról, későbbi sorsukról természetesen hírt adunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 16:11, kedd | Helyi

80 éve történt az újdombóvári bombázás

1944. június 30. – 80 éve – ÚJDOMBÓVÁR – BOMBÁZÁS

2024. Július 02. 08:11, kedd | Helyi

Bodó Imre a Hetvenesek Társaságában

A dombóvári Fekete István Múzeum alapítójának életrajza „Hét helyszín, hét vallomás, 70 év” címmel jelent meg a kötetben.

2024. Július 01. 11:17, hétfő | Helyi

Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget a Dombóvári Szent Lukács Kórházban

A Dombóvári Szent Lukács Kórház kiváló dolgozóit a hagyományok szerint Semmelweis Ignác születésének évfordulóján a Szűz Mária Mater Dei kápolnában ismerték el.

2024. Július 01. 08:22, hétfő | Helyi

Ma szünetel az ügyfélfogadás a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatalban

dr. Szabó Péter jegyző tájékoztatása szerint 2024. július 1-jén (hétfő) a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal zárva tart, az ügyfélfogadás szünetel.