Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2012. Április 11. 07:07, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Árfolyamgát - bajban a devizahiteles közalkalmazottak?

Árfolyamgát - bajban a devizahiteles közalkalmazottak?

Sok közszolgának okozhat gondot egy korábbi, gyakran kényelmi szempontok alapján tett lépés, amelynek nyomán kizárják magukat az árfolyamgáthoz kapcsolt kamattámogatásból.

Ha ugyanis a hitelfelvételkor a nem közalkalmazott házastárs lett a hitelfelvevő és a közalkalmazott házastárs nem lett adóstárs, akkor jogi szakértők szerint annak ellenére nem jár a kamattámogatás, hogy a további feltételeknek megfelelnek - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint ugyanis előírás, hogy az ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonjoga legyen a házastársnak és életvitelszerűen ott lakjon. Az sem segít, ha az ingatlan résztulajdonosaként a közalkalmazott zálogkötelezettként szerepel a szerződésben.

Szakértők szerint ez a megoldás a jogszabályalkotók akaratával ellentétes eredményt hozott, hiszen például a devizahitel felvétele óta számos esetben történhetett olyan, hogy a közalkalmazott fél házasságot kötött a nem közalkalmazott, korábban a közös otthonra már hitelt felvett társával.

A lap emlékeztet, hogy a kormány a végtörlesztésből kimaradt közalkalmazottaknak vissza nem térítendő támogatást ígért 2012. február 1-jétől az árfolyamgát-szerződés megkötésének időpontjáig; mivel e lehetőség június 30-ig áll fenn, érthető, hogy az érintettek nem sietnek a banki jelentkezéssel, hiszen addig nem csak a gyűjtőszámlahitel kamatát, hanem a rögzített árfolyam feletti teljes összeget is megspórolhatják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.