Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2021. Augusztus 11. 15:01, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordmagasra nőtt az Etna

Rekordmagasra nőtt az Etna

Magasabb lett a szicíliai Etna tűzhányó, mint bármikor, délkeleti krátere már 3357 méter - jelentette be a vulkánokat figyelemmel kísérő olasz tudományos intézet.

Hat hónapnyi vulkanikus tevékenység alatt tovább nőtt Európa legmagasabb működő tűzhányójának legfiatalabb és legaktívabb krátere - idézte a The Guardian online kiadása a szicíliai Cataniában lévő Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) közleményét.

Műholdfelvételek elemzésével és feldolgozásával megállapították, hogy a délkeleti kráter már sokkal magasabb, mint "bátyja", az északkeleti kráter, amelyik 40 éven át volt az Etna vitathatatlanul legkiemelkedőbb csúcsa - írták.

A február közepe óta történt nagyjából ötven hamu- és lávakitörés a tűhányó körvonalainak feltűnő átalakulásához vezetett.

Az északkeleti kráter 1981-ben érte el 3350 méteres rekordmagasságát, ám széleinek beomlása miatt 2018-ban már csak 3326 méter volt.

A szicíliai kormány júliusi becslése szerint eddig 300 ezer tonna hamut takarítottak el. A hamu károsítja a környező területek termését, belepi a települések utcáit, lassítja a forgalmat.

Címkék: etna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.