Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2015. Október 05. 07:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt és Kovács Tamás

Öt éve volt a vörösiszap-katasztrófa - megemlékezés Kolontáron és Devecserben

Öt éve volt a vörösiszap-katasztrófa - megemlékezés Kolontáron és Devecserben

A felelősöket meg kell nevezni, folytatni az építkezést és minden esztendőben visszajönni, emlékezni

- jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára vasárnap a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott kolontári megemlékezésen.

Kovács Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a katasztrófát követően a kormány nagyon gyorsan cselekedett, 30 milliárd forintot költve a helyreállításra, amelyből megújulhatott a tárgyi és a természeti környezet.

Minden igyekezet ellenére az érintettek lelki békéjét a legnehezebb helyreállítani, hiszen tudni akarják, hogy kik a felelősek a történtekért, akik a mai napig sincsenek megnevezve - fogalmazott az államtitkár. Tíz ember meghalt, 286-an megsérültek, 4 ezer hektárt elöntött a vörösiszap, amelyből ezer hektáron mezőgazdasági termelés folyt - emlékeztetett Kovács Zoltán.

Kiemelte, hogy nagyon erős országos és nemzetközi összefogás jött létre a katasztrófát követően, új házak épültek, a mezőgazdasági károkat megtérítette az állam, új utakat, csatornát, sportpályát, orvosi rendelőt kapott a település - sorolta az államtitkár, rámutatva arra is: az emberi életeket, a régi emlékeket, fényképeket azonban már nem lehet visszahozni.

Az élet nem áll meg, tovább kell építeni a települést, minden évben eljönni emlékezni és mindent megtenni azért, hogy hasonló tragédia soha ne fordulhasson elő sehol az országban - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Tili Károly, Kolontár független polgármestere arról beszélt, hogy az évforduló elsősorban a település kilenc halottjára emlékeznek. Felidézte azt is, hogy milyen sok segítséget, együttérzést tapasztaltak a kolontáriak a katasztrófát követően.

Mindenki másképp dolgozza fel a történteket, van, aki ma is a felelősöket keresi, van, aki már beletörődött a sérelmeibe - fogalmazott. Tili Károly azt mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára példa legyen, ahogy a település lakói új életet kezdenek a katasztrófa után.

A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott.

A szomszédos Devecserben, a Makovecz parkban a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét hallgatták meg az emlékezők, majd az ökumenikus istentiszteletet követően fáklyás menet indul az emlékparkba a Rotary-házhoz. Ott Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere kijelentette, hogy az elmúlt időszak tanúsága szerint a település élni akar és élni is fog.

Ferenczi Gábor felidézte, hogy az emlékparkban kapott helyet a vörösiszap-katasztrófa emlékjele, egy kopjafa, az összes utca nevével, melyet az áradat érintett.

Az elveszett emlékeket pótolni nem lehet, de a megpróbáltatásból erőt lehet meríteni a település további építéséhez - fogalmazott a polgármester.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.