Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2014. Május 13. 11:29, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Májusi Herbárium

Májusi Herbárium

A Dombóvári Herbárium májusi összejövetelén a gyógynövények alkalmazási lehetőségeiről folyt a beszélgetés.

Legáltalánosabb elkészítési mód a herbatea. Kedvünk szerint, az éppen frissen termő, vagy már begyűjtött, szárított gyógynövényből készítünk frissítő teát. Amellett, hogy helyettesítheti az édes üdítőket, fontos anyagokat is biztosít a szervezetünk megfelelő működéséhez.
Ugyanezen gyógynövényekből, egymást támogató hatóanyaguk szerint gondosan válogatva, keveréket készítünk, és az ebből készült ital, már nem csupán frissít, hanem segíti a szervezet gyógyulási folyamatát. A jó hatás érdekében a teakészítés szabályait be kell tartani. A lágyabb növényi részekből - mint a virág, levél - forrázatot, a keményebbekből - mint a szár, gyökér -, főzetet kell készíteni. Soha ne használjunk ehhez alumínium edényt, és fogyasztásig tartsuk lefedve, hogy hasznos hatóanyagai megmaradjanak. Általában egy csésze (2,5-3 dl) vízhez egy evőkanálnyi gyógyfüvet adunk. Hatásától függően, napközben, étkezés előtt vagy után, lefekvéskor kell fogyasztani. Gyermekek és gyenge idős emberek enyhébb növényeket és kisebb adagokat kapjanak.

Régen, a népi gyógyítók gyakran alkalmazták balzsam, borogatás, kenőcs tapasz formájában, a patikusok pedig a száraz, porított növényekből pilulát - apró labdacsokat - gyúrtak, melyeket olykor arany-, vagy ezüst füsttel vontak be.
Gyermekeknek a rossz ízű gyógyszert liktáriumban - sűrű, édes gyümölcspépben - adták be, innen ered a lekvár szavunk.
A növények hasznos anyagait évekig megőrző tinktúrát, vagy torokpanaszokra jó ízű szirupot magunk is készíthetünk.

A beszélgetést dr. Lehoczkyné Pörös Eszter irodalmi szemelvényei és Bártfai Attila tavaszi növényápolási tanácsai tették színesebbé.

A Dombóvári Herbárium közössége júniusban is szívesen várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 16:11, kedd | Helyi

80 éve történt az újdombóvári bombázás

1944. június 30. – 80 éve – ÚJDOMBÓVÁR – BOMBÁZÁS

2024. Július 02. 08:11, kedd | Helyi

Bodó Imre a Hetvenesek Társaságában

A dombóvári Fekete István Múzeum alapítójának életrajza „Hét helyszín, hét vallomás, 70 év” címmel jelent meg a kötetben.

2024. Július 01. 11:17, hétfő | Helyi

Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget a Dombóvári Szent Lukács Kórházban

A Dombóvári Szent Lukács Kórház kiváló dolgozóit a hagyományok szerint Semmelweis Ignác születésének évfordulóján a Szűz Mária Mater Dei kápolnában ismerték el.

2024. Július 01. 08:22, hétfő | Helyi

Ma szünetel az ügyfélfogadás a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatalban

dr. Szabó Péter jegyző tájékoztatása szerint 2024. július 1-jén (hétfő) a Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal zárva tart, az ügyfélfogadás szünetel.