Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2012. Április 04. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Magánnyugdíj: 77 ezren maradtak

Magánnyugdíj: 77 ezren maradtak

A pénztártagok csaknem negyede visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. Közben az ombudsman kérése ellenére a nemzetgazdasági tárcánál nem tervezik a visszalépési határidő meghosszabbítását.

A Stabilitás Pénztárszövetség összesítése szerint 22533-an nyilatkoztak arról, hogy inkább visszalépnének az egypilléres rendszerbe, ez a szám azonban még emelkedhet, az utolsó napokban postára adott nyilatkozatok ugyanis várhatóan csak április 6. után érkeznek meg - írja a Világgazdaság.

Szintén a hét vége felé várhatóak az egyes intézményekre vonatkozó részletes adatok.A 22,65 százalékos visszalépési arány viszonylag magasnak számít annak tükrében, hogy korábban a pénztáraknál csupán néhány százalékra rúgott a nyilatkozók aránya. Az adatok alapján úgy tűnik, – akárcsak a maradásnál – a visszalépésnél is sokan az utolsó pillanatra hagyták a döntést. A visszalépők egyébként a tavalyihoz hasonlóan az idén is adómentesen felvehetik a reálhozamukat és a tagdíjkiegészítést. Miután ez visszakerült a tagokhoz, az állam nagyjából 40-50 milliárd forinttal gyarapodhat, ennek hozzávetőlegesen a fele lehet állampapírban. A visszalépésről március 31-ig nyilatkozhattak a tagok, és bár Szabó Máté ombudsman arra kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot , hosszabbítsa meg a határidőt annak érdekében, hogy a tagok megfontolt döntést hozhassanak, a tárca erre nem volt hajlandó. Az NGM közölte: március 30-án kapta meg az alapvető jogok biztosának kérelmét a március 31-én lejárt határidő meghosszabbítására, erre hivatalosan még nem adtak választ. Az átlépésre nyitva álló határidőt viszont törvény állapítja meg, így annak meghosszabbítására a nemzetgazdasági miniszternek nincsen hatásköre.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.