Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2013. December 06. 10:05, péntek | Helyi
Forrás: TMKH

Két halfajra feloldották a halfogási tilalmat

Két halfajra feloldották a halfogási tilalmat

Feloldották a halfogási tilalmat két halfajra a Kapos folyón és a Sió csatornán.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a Halgazdálkodási hatósággal egyeztetve feloldotta az ezüst kárászra és a törpe harcsára vonatkozó, - a Kapos folyón és a Sió csatornán elrendelt - általános halfogási tilalmat. A többi halfajt illetően továbbra is fennáll a halfogási tilalom.

2013. szeptember 29-én cukorgyári melléktermék, közismertebb nevén vinasz szennyezte be a Kapos folyót majd a Sió-csatornát, melynek következtében a halállomány egy része - a fellépő oxigénhiány miatt - elpusztult. A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága az eseményt követő napon - a halállomány védelmének céljából - általános halfogási tilalmat rendelt el a szennyezéssel érintett vízterületeken.

A jelenlegi adatok szerint a szennyezés levonult az érintett halgazdálkodási vízterületekről, és a víz színe illetve szaga a szennyezés előtti időszakra jellemző állapotúvá vált. A két fajra vonatkozó halfogási tilalom eltörlését tovább indokolja, hogy az ezüst kárász és a törpe harcsa nem tartozik a régió őshonos halfajai közé, illetve az ezüst kárász jelentős túlsúlyt képviselt az állományfelmérő halászatok során fogott halak fajösszetételében. A Halgazdálkodási hatóság az őshonos halfajok tekintetében továbbra is elengedhetetlennek tartja a tilalom fenntartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 03. 08:48, csütörtök | Helyi

Új, 29 férőhelyes parkoló épül a dombóvári vasútállomással szemben

A kiviteli munkákra vonatkozó szerződés aláírására és a munkaterület átadására a október 2-án került sor.

2024. Október 01. 13:42, kedd | Helyi

„Fekete István nyomában” XVI. Természetismereti, életrajzi, terepi akadályverseny

A „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 6 km-es szakaszán lebonyolításra kerülő, természetismereti és az író a környékhez kapcsolódó emlékeivel, írásaival foglalkozó vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várják.

2024. Szeptember 30. 10:00, hétfő | Helyi

Abszolút Világbajnok Gasparics Zoltán

Gasparics Zoltán az IBFA szövetség által Olaszországban, Pomeziaban évente megrendezett 27. Mr. & Ms. World IBFA testépítő világbajnokságon kategóriájában világbajnoki címet szerzett.

2024. Szeptember 30. 08:24, hétfő | Helyi

Sportágválasztót rendeztek Dombóváron

A sportegyesületek lelkesedése, az iskolák magas számú részvétele igazán kiváló hangulatot teremtett a város legnagyobb sporteseményén, nagy nyüzsgés volt az Újvári Kálmán Sporttelepen és a Farkas Attila Uszoda udvarán.