Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2018. Szeptember 03. 16:09, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jelentősen emelkedik az szervadományozások száma Magyarországon

Jelentősen emelkedik az szervadományozások száma Magyarországon

Jelentősen emelkedik a szervadományozások és a szervátültetések száma Magyarországon - mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az emelkedés oka az OVSZ azon programjának sikere, amelyben a lehetséges donorok felkutatásáért országszerte 18 koordinátor felel - fűzte hozzá.

Elmondta: mindenhol a világon az elhunytak közül csak az agyhalottak számítanak potenciális donornak. A koordinátorok feladata, hogy megfelelő időben értesüljenek arról, hogy mely betegek szenvednek súlyos agyi károsodásban, és megfelelő kezelést biztosítsanak számukra. Egy agyhalott szerveivel akár 6 embert is meglehet menteni - hangsúlyozta.

Évente körülbelül 140 ezer ember hal meg Magyarországon, de az agyhalál előfordulása nagyon ritka, ötszáz és ezer közé tehető éves szinten - tette hozzá Mihály Sándor.

Címkék: szeradomány, szerv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.