Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2022. Február 11. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében

Fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében

Gümőkórral fertőzött szarvasmarhatelepet számoltak fel Bács-Kiskun megyében; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelenleg a fertőződés eredetét vizsgálja - közölte honlapján a hatóság.

Közleményük szerint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei telepre szállított, majd karanténba helyezett állatok vizsgálatakor több szarvasmarhánál is bebizonyosodott, hogy gümőkórral fertőzöttek.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a származási telepen, a Bács-Kiskun megyei gazdaságban is megerősítették a betegség jelenlétét, ezért felszámolták az állományt. Jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktériumtörzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.

A Nébih hangsúlyozza, hogy az Európai Unióban egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett.

A hatóság honlapján közölt információk szerint Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatására.

A közleményben megjegyzik: a fertőződés - bizonyos esetszám felett - veszélyeztetheti Magyarország élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-entességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel.

Az ország 2021-ben megőrizte a gümőkórtól hivatalosan mentes minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.