Városlista
2024. július 2, kedd - Ottó

Hírek

2020. Július 01. 15:02, szerda | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Iszlám Államtól származó drogokat foglaltak le az olasz hatóságok

Az Iszlám Államtól származó drogokat foglaltak le az olasz hatóságok

Tizennégy tonna amfetamintablettát foglaltak le Salerno kikötőjében, a szállítmány Szíriából érkezett, és egy részét az Iszlám Állam európai harcosainak szánták - jelentette be az olasz pénzügyőrség szerdán.

A drogszállítmány értékét több mint egymilliárd euróra teszik. A 84 millió darab tablettát a dél-olaszországi Salerno kikötőjében foglalták le, három konténerben, a drogot nyomdáknak szánt nagy méretű papírhengerekben rejtették el a csempészek. A tablettákon az Iszlám Állam egyik jelképe látható. A Captagonnak nevezett szintetikus kábítószerről van szó, amelyet öngyilkos merénylők szoktak használni. A többek között a párizsi Bataclan koncertteremben 2015 novemberében tüzet nyitó terroristák búvóhelyén is ilyen drogot találtak.

A 14 tonna tablettát szállító konténerek Szíriából indultak el, a hatóságok szerint a drogot ott is gyártották, és a bevétel az Iszlám Állam finanszírozását szolgálta. A szállítmány egy Svájcban székelő olasz cég nevén volt bejegyezve.

Az olasz pénzügyőrség és a salernói vámőrség különleges egysége egy hónapja figyelt fel ruhák közé elrejtett amfetaminos zacskókra. Ezeket próbálkozásoknak tartották egy nagyobb szállítmány érkezése előtt. A 84 millió tabletta az eddigi legnagyobb nemzetközi fogásnak számít a szintetikus drogok lefoglalásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.